Ylioppilas – Näin sinusta tulee Web Developer

Tässä selkeä ja testattu tie ylioppilaasta web-kehittäjäksi sinulle, uusi ylioppilas. Kirjoitus sisältää spoilereita opiskelusta.

Hakeudu johonkin alan kouluun

Mikään ammattikorkeakoulu tai yliopisto ei tarjoa suoraan valmiuksia toimia web-kehittäjänä joten ei ole oikeastaan mitään väliä mihin kouluun haet. Mahdollisia koulutusohjelmia ovat esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittely (tradenomi) ja tietotekniikka (insinööri). Yliopistossa voit opiskella vaikka tietojärjestelmä- tai tietojenkäsittelytiedettä.

Itse päädyin sattumalta Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan tietojenkäsittelyä vuonna 2011 päästyäni ylioppilaaksi. Jostain syystä hain ensisijaisesti lääketieteelliseen, jonne en (onneksi) päässyt.

Huomaat opinnoissasi kurssien käsittelevän vähän kaikkea keskittymättä mihinkään erityisesti. Seuraavista aiheista on sinulle todennäköisesti eniten hyötyä:

  • Suoraan web-kehitystä käsittelevät kurssit (PHP, JS, ”kotisivuohjelmointi”)
  • Ohjelmointi (vaikka kieli ei olisi sama kuin web-kehityksessä)
  • Tietokannat ja SQL
  • Tietorakenteet ja algoritmit (kriittinen ajattelu ja ongelmanratkaisu)
  • Liiketoiminta- ja projektiosaaminen
  • Grafiikkaohjelmistot
  • Palvelimet ja tietoliikenne

Täydennä osaamistasi itsenäisesti

Koulussa opitut asiat eivät yksinkertaisesti riitä. Web-kehityksen asiat uudistuvat niin nopeasti ettei opetus pysy mukana. Silti kouluttautuminen on järkevää, koska kurssien käyminen pakottaa opettelemaan asioista perusteet. Itse opettelen ainakin asioita luontaisesti tarpeen mukaan, jolloin syvällisempi ymmärrys jää helposti vajaaksi. Asioiden opetteluun tarvitaan aikaa, joka on erillään tekemisestä.

Pidän itse web-kehityksen ytimenä asioiden rakentamista. Ytimeen kuuluu kiinteästi suunnittelu, ohjelmointi ja testaus. Tukevia osa-alueita ovat mm. versionhallinta, markkinointi ja käyttöliittymäsuunnittelu. Aluksi kannattaa keskittyä yksinkertaisesti rakentamaan asioita huolimatta siitä onko niissä mitään järkeä. Tätä vaihetta voi jatkaa esimerkiksi ensimmäisen lukukauden. Tässä muutamia tavotteita:

  1. Staattisen sivuston rakentaminen (HTML + CSS)
  2. Responsiivisen sivuston rakentaminen (HTML + CSS)
  3. Ohjelmointikielten käyttäminen (esim. PHP + HTML + CSS)
  4. Julkaisujärjestelmän asentaminen ja valmisteema (esim. WordPress)
  5. Oman teeman rakentaminen (aluksi on tärkeää lähinnä tutustua miten kaikki toimii)

Alkupuolen tavoitteet liittyvät suoraan sivuston näkyvän osan (front-end) rakentamiseen. Vaikka olisitkin kiinnostunut ensisijaisesti taustalogiikasta (back-end) on hyödyllistä ymmärtää jonkin verran molempia puolia.

Mahdollisimman nopeasti oikeisiin projekteihin

Nyt ollaan ensimmäisen lukukautesi lopussa tai toisen alussa. Jos asiat ovat jo tuttuja mikään ei estä nopeampaa etenemistä. Kaikkia viittä esitettyä vaihetta ei tietysti tarvitse tehdä ennen oikeaa projektia. Itse olin vaiheessa 1 kun aloitin ensimmäisen oikean projektini.

Opiskelupaikan suuri hyöty tulee nyt esiin – saat helposti sen kautta ensimmäisen oikean projektin joko koulun sisältä tai joltain yritykseltä. Itse sain koulun sähköpostiini massaviestin, jossa haettiin tekijää yksinkertaisille verkkosivuille. Hommasta luvattiin vielä rahallinen korvaus, mistä tietysti kiinnostuin heti. Vaihtoehtoisesti voit haalia ensimmäistä oikeaa projektiasi sukulaisilta, opiskelukavereilta, harrastuksista tai työpaikastasi.

Taustani ennen tätä projektia oli ollut pelkkien staattisten sivustojen rakentaminen ja sekin pääosin vuosia sitten. Taktiikkani oli ensimmäisessä projektissa ja myöhemmin freelancerina ottaa vastaan hommia joita en vielä ihan osannut, mutta projektin tekeminen pakotti opettelemaan. Suosittelen sinunkin tekevän näin välttääksesi sen vaarallisen ajatusmallin missä et koskaan ole kyllin valmis tai tiedä tarpeeksi.

Ensimmäisen oikean projektin saaminen on tietysti vaikeinta, koska et voi helposti osoittaa aiempaa osaamistasi (ja pelottaa niin perkeleesti). Voit kuitenkin kehittää portfoliota harjoitusprojekteista itsenäisestä opiskelustasi. Projektien saaminen helpottuu myöhemmin (ja pelottaa hieman vähemmän).

Ryhdy freelanceriksi

Teit ensimmäisen oikean projektisi? Hienoa! Eikö se ollutkin mahtavaa, pelottavaa ja opettavaista? Nyt on tarkoitus alkaa tekemään lisää projekteja. Neuvon sinua keskittymään nimenomaan projekteihin joista maksetaan. Tällaisissa projekteissa saat todennäköisesti haastavampia tehtäviä ja hyödyllisempiä kontakteja (sekä rahaa – ajattele, rahaa!)

Jos sait rahallisen korvauksen jo aiemmasta projektistasi saatoit joutua jo miettimään miten kummassa voit lähettää laskuja. Sinulla on kolme vaihtoehtoa:

  1. Freelancer-verokortti (aiheuttaa kaikenlaista paperityötä asiakkaalle)
  2. Kevytyrittäjyys (esim. Ukko.fi-palvelu)
  3. Oma yritys

Kaikissa näissä tapauksissa voit kutsua itseäsi freelanceriksi. Vaihtoehdoista 2 ja 3 minulla on omakohtaista kokemusta jota jaan seuraavaksi. Ensin selvitän kuitenkin mitä hyötyä freelancerina toimiminen opiskelun ohessa antaa sinulle:

  • Kokemus ja osaaminen
  • Suhteet
  • Rohkeus
  • Rahaa ($$$)

Hyödyt ovat edellämainitussa järjestyksessä. Freelancerina toimiminen ei ole lyhyellä aikavälillä todellakaan paras tapa tienata rahaa sillä alussa ainakin oma hintani oli naurettavan halpa (johtuen myös omasta uskalluksen puutteesta). Freelancerina toimiminen tuo sinulle kuitenkin aivan käsittämättömän etumatkan työelämässä niihin, jotka ovat lähinnä istuneet luennoilla. Toisaalta saatat innostua yrittäjänä olemisesta ja jäädä sille tielle.

Aloitin itse kevytyrittäjänä eli verotuksellisesti olin palkkatyössä. Käytännössä rekisteröidyin laskutuspalveluyritykseen (valitsin Eezyn) ja lähetin verokorttini minkä jälkeen laskujen lähettäminen onnistui – ilman puheluita tai haastatteluja. Kevytyrittäjänä minulla ei ollut kirjanpitovelvollisuutta tai tarvetta miettiä erilaisten sivumaksujen hoitamista.

Kevytyrittäjyys on siitä hieno konsepti, että se ei sisällä sinulle käytännössä mitään riskejä. Miinuksena koet ehkä identiteettikriisiä kun joudut selittämään jatkuvasti omaa tilannettasi asiakkaille (oletko yrittäjä ja miksi laskussasi lukee jonkun toisen firman nimi) sekä laskutuspalvelu ottaa aina oman osuutensa laskutettavasta summasta. Aloittavalle freelancerille se on kuitenkin helppo ja nopea tapa aloittaa laskuttaminen ja suosittelenkin sitä alkuun.

Noin vuoden kevytyrittäjyyden päätteeksi perustin toiminimen. Oma yrityksen avulla laskutuspalvelu ei enää vetänyt välistä liikevaihdostani ja pystyin kutsumaan itseäni yrittäjäksi. Opiskeluaika on ehkä paras hetki kokeilla yrittämistä sillä menetettävää ei juuri ole (olettaen ettet tee suuria investointeja). Olet opiskelijana todennäköisesti jo elämäsi heikoimmassa taloudellisessa asemassa. Pudotus epäonnistuessa on siis pieni. Oman yrityksen perustaminen vaatii tietysti aikaa ja vaivaa asioiden selvittämiseen ja paperisotaan eikä ole millään tavalla pakollista matkallasi web-kehittäjäksi.

Ensimmäisen projektin jälkeen täytyy löytää lisää asiakkaita. Muista kertoa ensimmäiselle asiakkaallesi että teet mielelläsi enemmän vastaavia töitä ja sinua saa suositella eteenpäin. Pienyrittäjät tuntevat helposti monia muita yrittäjiä ja hyvät tekijät kiertävät helposti verkostoissa. Muista myös kailottaa kaikille opiskelijakavereistasi sukulaisiin että teet verkkosivuja.

Parhaana kohderyhmänäsi tulee olemaan pienyrittäjät (yhden tai parin ihmisen yritykset) sillä näiden verkkosivut ovat lähes järjestäen surkeita eikä heillä ole varaa ryhtyä suurempien toimijoiden asiakkaaksi. Jätä kuitenkin suosiolla väliin asiakkaat, joiden yritys tai liiketoiminta vaikuttaa hämärältä tai sinusta tuntuu ettei asiakas arvosta sinua. Et ole kenenkään orja.

Lopuksi muutama helppo tapa mokata freelancerina. Olen syyllistynyt näistä ihan jokaiseen. Olethan minua fiksumpi freelancerina?

  • Älä tee sopimuksia (jäät helposti ilman rahojasi jos asiakas päättää perua projektin kesken kaiken)
  • Älä tee kirjallista tarjousta (projektin toimitussisältö jää epäselväksi)
  • Älä tee tuntiarviota (nopalla arvottu hinta ei vastaakaan työmäärää)
  • Välttele rahasta puhumista (tai anna ylimääräisiä alennuksia)
  • Älä kysy lausuntoa referenssiksi (äärettömän hyvä ja helppo markkinointikeino)

Asiakkaasi voi olla myös saman alan yritys jolle teet töitä alihankkijana. Saatat tällöin olla esimerkiksi näkymätön tekijä, joka ei ole koskaan yhteydessä suoraan loppuasiakkaaseen, tai olla käytännössä yrityksen työntekijä. Päästäksesi alihankkijaksi tarvitset ensin portfolioosi hieman täytettä.

Harjoittelu ja opinnäytetyö (tai gradu)

Harjoittelupaikan haku koittaa ainakin ammattikorkeakoulussa opintojen loppupuolella. Omassa koulutusohjelmassani koko harjoittelu oli yhtenä isona jaksona kolmannen vuoden lopussa. Jossain koulutusohjelmissa se on jaettu esimerkiksi kolmeen osaan (jolloin voit harjoitella kolmessa eri paikassa). Yliopistojen harjoittelukäytännöistä en tiedä yhtään mitään. Harjoittelujaksojen pituudessa ja sijoittumisessa opintoihin on siis eroja koulutusohjelmittain, mutta tässä muutama vinkki jotka pätevät kaikkiin.

Valitse harjoittelupaikka, johon haluat työllistyä. Tietenkään paikan löytäminen ja saaminen ei ole näin yksinkertaista. Itse välttäisin viimeiseen asti kaikkia koulun sisäisiä projekteja harjoittelupaikkana sillä ne eivät todennäköisesti tarjoa oikeita asiakasprojekteja, hyödyllisiä kontakteja tai jatkomahdollisuuksia. Jos kaikki muu epäonnistuu pystyt todennäköisesti tekemään harjoittelusi freelancerina.

Tutustu yritykseen ja tee yksilöity hakemus. Lue yrityksen nettisivut, blogi ja some-viestintä. Katso millaista porukkaa siellä on töissä. Kun yrityksen kulttuuri tuntuu sopivalta, on helppo perustella miksi sovit itse siihen. Freelancerina olosi näyttää hyvältä CV:ssä ja pystyt näyttämään että osaat tehdä oikeita projekteja oikeille asiakkaille.

Tee opinnäytetyö, josta sinulle on tulevaisuudessa hyötyä. Opinnäytetyöstä saatetaan kertoa yleviä tarkoituksia tieteenalaa kehittävinä, mutta ota tehtäväksesi tehdä sellainen työ, jolla osoitat oman pätevyytesi web-kehittäjänä. Opinnäytetöitä on tehty paljon (liikaa) aiheesta verkkosivuprojekti yritykselle X. Jos haluat erottua joukosta mitenkään, keskity johonkin osa-alueeseen. Itse tein soveltavan osani verkkosivuprojektiin, mutta opinnäytetyö oli kirjoitettu sältörakenteiden näkökulmasta.

Valmistuminen

Valmistuessasi sinulla on tutkinto, työkokemusta, suosittelijoita freelancer-asiakkaistasi, asiantuntijuutta osoittava opinnäytetyö sekä tietoa uusimmista teknologioista itseopiskelusta. Olet siis erittäin hyvässä asemassa verrattuna joihinkin opiskelijakavereihisi, jotka vasta tajuavat, että olisi ehkä pitänyt tehdä jotain ylimääräistä luennoilla istumisen lisäksi. Saatat työllistyä harjoittelupaikkaasi, jatkaa yrittäjänä tai aloitaa työnhaun valmistumisen jälkeen.

Itse hain harjoitteluun Aucoriin, joka vakuutti työnjäljellään ja viestinnällään olevan alueen kovin digitoimisto. Harjoittelun jälkeen jatkan Aucorilla Web Developerina ja lopetan uusien asikkaiden ottamisen toiminimelleni.

Onnea matkaan ja olkoon Stack Overflow kanssasi!